Hoe weet ik dat een bril perfect past?

Vergrootglas

Als het om een ​​bril gaat, hangt de juiste pasvorm af van een professionele pasvorm. Als het wegglijdt of knelt, moet u uw bril laten afstellen, omdat de neuspads en pootjes zo kunnen worden afgesteld dat de bril goed past zonder te knellen. Brillen die bij de minste beweging van je neus glijden of zo strak zitten dat ze ongemakkelijke drukpunten achterlaten, zijn meer een last dan een hulp in het dagelijks leven. Het is normaal dat je aan elke nieuwe bril moet wennen, maar als je er na een paar dagen of weken nog steeds last van hebt, moet je kijken of ze echt goed passen. Het kan zijn dat een optometrist uw bril gewoon goed moet afstellen. In het volgende artikel leest u hoe u kunt zien of uw bril goed past en hoe u vanaf het begin een goed passende bril kunt vinden. Het dagelijks leven met een bril – de perfecte pasvorm maakt het beslissende verschil De perfecte pasvorm van een bril hangt af van twee componenten: de neusbrug (of neuspads) en de slapen. Ze moeten optimaal zijn aangepast aan uw neus en oren, zodat de bril niet te los en niet te strak zit. Als dat het geval is, zal je de bril in het dagelijks leven niet eens opmerken, ook niet als je krachtig beweegt (bijvoorbeeld tijdens het hardlopen of fietsen), of je zult hem in ieder geval niet vervelend vinden.

De volgende criteria zullen u vertellen wanneer u ze voor de eerste keer past of uw bril goed past. Ze zijn eenvoudig te controleren door uw handen aan te raken en een spiegel te gebruiken.

  • Hoe moet een bril op de neus zitten? De bril ligt zonder enige druk horizontaal op de neus en glijdt niet weg als je je hoofd beweegt. Beide ogen kijken ongeveer halverwege de lenzen.
  • Hoe moet een bril op het oor passen? De pootjes van de bril zitten zonder druk achter het oor en raken de pootjes niet of nauwelijks aan.
  • Soms is het ook handig om een extra leesloep of loepbril te kopen, zodat je de fijne lkettertjes kunt zien zonder dat je eerst een bril op moet zetten.

Draag je voor het eerst een bril of heb je een nieuwe bril, dan duurt het een paar dagen voordat je aan het nieuwe gevoel gewend bent. Dit is volkomen normaal. Maar als de bril van je neus glijdt of na enkele weken nog steeds knelt, moet hij waarschijnlijk opnieuw worden afgesteld. Dit kan overigens ook gebeuren als je je bril lang zonder enig ongemak hebt gedragen, omdat de materialen na verloop van tijd verslijten of uitzetten.

Vind de juiste maat bril

Er is nauwelijks een frame dat vanaf het begin perfect past. Dit heeft te maken met het feit dat maar heel weinig mensen een volledig gelijkmatige anatomie hebben. De kleinste oneffenheden die met het blote oog nooit zichtbaar zouden zijn, kunnen de juiste pasvorm van uw bril beïnvloeden. Dat is geen probleem, want een opticien kan de bril juist afstellen zodat deze perfect bij jou past. De omvang van mogelijke aanpassingen is echter beperkt, dus het is belangrijk dat u de juiste maat bril kiest wanneer u deze koopt. Het hangt af van de breedte van het montuur, de breedte van de neusbrug en de tempellengte, lenshoogte en lensbreedte.

  • Framebreedte: De voorkant van het frame moet iets breder zijn dan je gezicht, zodat de slapen later niet te dicht bij je slapen komen te liggen.
  • Brugbreedte: Bij een kunststof frame is de neusbrug nauwelijks te veranderen, dus deze moet vanaf het begin aansluiten op de vorm van de neusbrug. Bij monturen met neuspads heb je wat meer speelruimte, omdat hier later de positie kan worden gewijzigd en het materiaal volledig kan worden verwisseld.
  • Lengte van de pootjes: De lengte van de pootjes kan ook gemakkelijk worden aangepast, zolang ze in totaal niet te kort zijn.

Hoewel deze factoren uiteindelijk het comfort van uw bril bepalen, hebben de hoogte en breedte van de lenzen meer een esthetisch effect en kunt u ze naar uw persoonlijke smaak kiezen. Een bril glijdt van je neus of knijpt achter je oren – wat te doen? Als uw bril van uw neus glijdt zodra u uw hoofd kantelt, zijn de slapen nog niet goed afgesteld. Deze moeten recht op de oorwortel rusten en achter het oor in de kleine holte worden geplaatst om te voorkomen dat de bril naar voren schuift. De neuspads van de bril moeten volledig plat liggen, zodat er geen ongemakkelijke drukpunten zijn. Wat veel mensen die een bril dragen niet weten, is dat te korte slapen de bril ook kunnen doen afglijden, omdat de uiteinden van de slapen niet achter het oor kunnen worden afgesteld, ze toegeven aan de weerstand en omhoog schuiven, waardoor de voorkant van de bril naar voren “kantelt”. Als dat de oorzaak is, voelt u waarschijnlijk een ongemakkelijke druk achter uw oor en op uw neus.

Overigens is een verschuivende bril niet alleen vervelend, maar kan ook een negatief effect hebben op je zicht, omdat de zogenaamde lenscentrering ervoor zorgt dat de lenzen je visuele beperking corrigeren en het centrale gezichtspunt optimaal corrigeren. Ook als dit punt iets verschuift, zijn je visuele prestaties beperkt, wat zich kan uiten in klachten als hoofdpijn of vermoeide ogen. Om te voorkomen dat je bril wegglijdt, heb je de volgende mogelijkheden:

  • Bril laten afstellen
  • Neuskussentjes vervangen (kies antislipmaterialen)
  • Antisliphoezen voor de uiteinden van de slapen
  • Goggle riem voor sportactiviteiten
Hoe weet ik dat een bril perfect past?
Schuiven naar boven