8 goede redenen voor krachttraining

Krachttraining

Als je fit wilt blijven en je lichaam in vorm wilt of houdt, moet je regelmatig korte krachttraining doen. Hieronder geven we je 8 goede redenen waarom het de moeite waard is om drie tot vier keer per week je spieren te versterken met gerichte oefeningen in de sportschool of thuis.

Krachttraining als vetmoordenaar

Gerichte spiertraining is de meest effectieve manier om de lovehandles te bestrijden, omdat je tijdens de training veel calorieën verbrandt en ook nog profiteert van het naverbrandingseffect. Dit laatste zorgt ervoor dat de spiermassa ook in rust meer calorieën verbrandt. Je hoeft ook niet elke dag naar de sportschool te rennen. Een korte thuistraining vier keer per week (voorbeelden zie hieronder) is voldoende. Het is belangrijk dat je de versterkingsoefeningen regelmatig doet. Duureenheden zoals joggen, fietsen en zwemmen zijn natuurlijk nog steeds een goede en verstandige aanvulling op spiertraining.

Sterke stofwisselingsmotor

Reeds een verlies van drie kilo spieren betekent een vermindering van het basale energieverbruik van ongeveer 100 calorieën per dag. En als je niet traint, begint spierverlies al op 25-jarige leeftijd. Het resultaat: het basaal metabolisme neemt met elk levensjaar af en het lichaam slaat steeds meer vet op. Om deze verraderlijke spiraal te stoppen, is het daarom noodzakelijk om actieve spiermassa te behouden of te vergroten met gerichte en regelmatige training.

Dieet motivator

Een langlopende studie van de University of Pittsburgh toonde aan dat mensen die regelmatig sporten, zich beter aan een dieet kunnen houden. Volgens de wetenschappers komt dit doordat het trainingsplan de proefpersonen er bewust en onbewust aan herinnerde om zich ook aan het vastgestelde dieetplan te houden. gelukkige maker Bij regelmatige krachttraining komt endorfine vrij in de hersenen – en dit meer dan bij duursporten. Slechts drie korte trainingen per week zorgen ervoor dat u zich gelukkiger en meer ontspannen voelt.

Gezondheidsvoordelen

Het is aangetoond dat gerichte spiertraining het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en botverlies vermindert. Een sterke lichaamsbouw voorkomt ook rugklachten en ongelukken door spierzwakte op oudere leeftijd.

Productiviteitsverhoging

Krachttraining vermindert de afgifte van stresshormonen. Hierdoor ben je productiever op trainingsdagen. Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken kan de verhoogde productiviteit door regelmatige spiertraining oplopen tot 15 procent.

Beter geheugen

Hoewel het cliché “veel spiermassa, weinig hersenen” nog steeds wijdverbreid is, konden onderzoekers uit Brazilië onlangs bewijzen dat krachttraining, tegen alle verwachtingen in, de prestaties van het korte- en langetermijngeheugen verbetert. Dat laatste geldt overigens ook voor duursporteenheden.

Meer zelfvertrouwen

Door de spiertraining krijg je een beter lichaamsgevoel, wat hoogstwaarschijnlijk een positief effect zal hebben op je uitstraling en zelfvertrouwen.

8 goede redenen voor krachttraining
Schuiven naar boven