ETF versus aandelen: wat is het verschil?

Beleggen

Als u zich bezighoudt met financiën en beleggen, dan komt u vroeg of laat ook ETF’s en aandelen tegen. Beide worden vaak in één adem genoemd, de ene wordt geprezen en de andere gedemoniseerd. Maar zoals u het beste weet: niets is zwart-wit. Daarom leer je in dit artikel meer over de verschillen tussen de twee en voor welke gevallen ze meer geschikt zijn. Ook leer je Wise kennen als een slimme manier om te besparen op internationale overschrijvingen en vakanties.

Wat is het verschil tussen ETF en aandelen?

U kunt het verschil tussen aandelen en ETF’s als volgt zien: aandelen zijn effecten en aandelen van een bedrijf, die in sommige gevallen op beurzen worden verhandeld. ETF’s zijn samengesteld uit veel verschillende aandelen. Wanneer u in een ETF belegt, koopt u indirect een aandelenpakket. Een groot verschil tussen beide is dat aandelen niet altijd openbaar worden verhandeld, maar ook particulier kunnen worden verkocht, terwijl ETF’s altijd openbaar worden verhandeld. Dat zit ook in de naam.

ETF staat voor Exchange Traded Fund. ETF’s weerspiegelen altijd een index, bijvoorbeeld de DAX, de S&P 500 of een van de andere beursindices. Dit type belegging is erg populair omdat een ETF meestal zeer breed gediversifieerd is en het fondsvolume over veel bedrijven spreidt. Bij een MSCI World zijn er bijvoorbeeld ruim 1500 bedrijven waarin wordt geïnvesteerd. Bovendien worden ETF’s passief beheerd. Dit betekent dat er regelmatig aandelen worden gekocht of verkocht om de index te volgen, maar dat er geen actief fondsbeheer is. Dit leidt tot lage kosten voor beleggers.

Hier volgt een samenvatting van de belangrijkste kenmerken van ETF’s:

  • Goedkope kosten
  • Passief beheerd
  • Op de beurs verhandeld
  • Grote diversificatie
  • Zeer vloeibaar

Dit is overigens de Beste ETF Nederland.

Aandelen zijn de effecten van elk bedrijf waarin een ETF belegt, maar u kunt ze ook direct kopen. Hoewel er ook aandelen in particuliere bedrijven zijn, zal dit artikel omwille van de eenvoud en betere vergelijking nader ingaan op beursgenoteerde aandelen. Wanneer u aandelen koopt, koopt u altijd de effecten van een bedrijf. Diversificatie bestaat dus niet en moet je zelf regelen door aandelen in verschillende bedrijven te kopen. Aandelen kopen heeft als voordeel dat u uw beleggingsstrategie kunt richten op het bedrijf waarvan u een groot voordeel verwacht.

Hier is een overzicht van de basiskenmerken van aandelen:

  • Particulier of beursgenoteerd
  • Zeer liquide bij beursgenoteerde aandelen
  • Aandeel van een bedrijf
ETF versus aandelen: wat is het verschil?
Schuiven naar boven