Speeltoren in de tuin

Tuintafel

Een speeltoren in de tuin is een geweldig idee voor kinderen. Twee punten zijn bijzonder belangrijk:

Voor de speeltoren kan een bouwvergunning nodig zijn.
De montage moet zeer veilig worden uitgevoerd.
En het mooiste is als je het passend bij de tuinmeubelen kunt maken. Er zijn overigens fabrikanten die je aan iets passends kunnen helpen, bijvoorbeeld garden impressions.

Bouwvergunning voor een speeltoren

Het onderwerp bouwvergunningen voor een speeltoestel komt meestal ter sprake in kleuterscholen, op openbare speelplaatsen en in de gemeenschappelijke tuinen van appartementsgebouwen, maar het kan zelfs relevant zijn voor uw eigen tuin. Hetzelfde geldt overigens voor grote trampolines en pure speeltoestellen. Er zijn dus maximale hoogtes toegestaan. Als je een metershoge speeltoren in je eigen tuin zet, kan dat je buren irriteren. Bij het opzetten in de tuin van uw appartementsgebouw moet u alle huurders om toestemming vragen. Als er een structurele verandering aan het pand nodig is, wat eigenlijk altijd nodig is vanwege de noodzakelijke verankering in de grond, moet de verhuurder akkoord gaan. De speeltoren mag de ondergrond niet beschadigen, wat vooral belangrijk is bij latere verwijdering.

Geen enkele speeltoren staat voor altijd. Huiseigenaren hebben een echte bouwvergunning nodig voor de speeltoren als de bouwvoorschriften van de staat regels bevatten over grensafstanden tussen gebouwen op individuele eigendommen. Deze zijn te vinden in de naburige wet van de betreffende deelstaat. De hoogte van een speeltoren (of andere constructie in je eigen tuin) kan, maar hoeft niet, daar te worden geregeld. Als vuistregel geldt: tot de maximale hoogte van uw eigen woning moet ook de hoogte van een speeltoestel worden toegestaan. Maar controleer de wetten in uw deelstaat en let vooral op de vereiste afstand tot uw buren.

Aanbevolen plaatsing van de speeltoren in je eigen tuin

Als huiseigenaar voorkom je problemen met je buren als je je eigen speeltoestel bouwt in een afgelegen hoekje van je tuin. Vooral aan de grens met uw naastgelegen eigendom wordt de bouw als een conflict beschouwd. Uw gemeente of gemeente vertelt u welke regels van toepassing zijn.

De bouwautoriteit is verantwoordelijk. Naast deze aspecten moet de speeltoren natuurlijk op een plek staan ​​waar de kinderen zich prettig voelen, wat onder andere afhangt van de zonwering, en waar je vanuit huis en de omgeving altijd goed zicht hebt op de klimtoren.

Stevige basis voor de speeltoren

Een speeltoren heeft een fundament nodig en moet daarin stevig verankerd worden. Wind, sneeuw en de kinetische energie van de kinderen beïnvloeden hem. Wat veel particuliere bouwers van speeltorens niet weten: de laatste (de kinetische energie van kinderen) kan overeenkomen met een stormkracht 12, oftewel een orkaan.

Een eenvoudige constructie op zand of het gazon is niet toegestaan. Naast de puntfundering heeft de speeltoren ook meerdere grondankers nodig. Deze kunt u ook buiten de fundering in de ondergrond schroeven. Het oog van het anker houdt touwen vast die de speeltoren van alle kanten vastzetten. Deze touwen mogen op hun beurt geen struikelgevaar worden voor de woedende kinderen. Als alternatief kunt u een zeer grote foundation kiezen, die duurder is. Denk eraan dat je de fundering volledig moet bedekken met zacht materiaal dat een kind dat van de speeltoren valt kan opvangen. Ook dat is verplicht. Koopt u een speeltoren bij een winkelier, dan krijgt u van de fabrikant het materiaal en de instructies voor bevestiging en verankering. Onder gunstige omstandigheden houden grondankers ook in de grond. Dit is afhankelijk van de kwaliteit (bijvoorbeeld klei), de lengte van het grondanker en de belastingen op het speeltoestel. U kunt een grondanker ook buiten de puntfundering in de tuin betonneren.

Speeltoren in de tuin
Schuiven naar boven