Wat is een zakloze stofzuiger?

Stofzuiger

Stofzuigers zonder zak worden steeds populairder en zijn een sterke concurrent van modellen met stofzakken, maar er zit veel meer achter de veelvoorkomende term “stofzuiger zonder zak” dan je zou verwachten. De stofzak kan niet zomaar van een normale stofzuiger worden verwijderd zonder deze te vervangen. Hij zuigt nog wel, maar zet na een rondje in de stofzuiger het vuil voor het motorfilter neer. Om uit te leggen hoe een zakloze stofzuiger, kijk hier wat de beste stofzuiger is, werkt, kun je het beste beginnen met de normale stofzuiger met een stofzak. Deze bestaan ​​al heel lang, stofzuigers zonder zak bestaan ​​pas sinds 1980 dankzij James Dyson.

Hoe werkt een stofzuiger met stofzak?

Een normale stofzuiger met zak, of het nu een jerrycanstofzuiger of een steelstofzuiger is, heeft een ventilator. De ventilator creëert een luchtstroom en leidt deze langs de motor naar buiten. Hierdoor ontstaat er een vacuüm in de stofzuiger. De stofzuiger is aan de voorkant open en maakt het mogelijk om daar de zuigslang of zuigmond op aan te sluiten.

Om de onderdruk te compenseren, stroomt de lucht nu door de zuigmond door de aansluitopening in de stofzuiger. Daarachter bevindt zich de stofzak, die zeer strak in elkaar zit en vuil of stof verzamelt en vasthoudt. De stofzuigerzak mag natuurlijk niet helemaal strak zitten, want dan zou er geen lucht meer door komen. De luchtstroom wordt dan voor koeling over de motor geleid en verlaat de stofzuiger weer. Om ervoor te zorgen dat de kleinste stofdeeltjes de elektromotor niet verstoppen en na verloop van tijd beschadigen, wordt de lucht voor de motor weer gefilterd. Er kan ook een microfilter achter de motor worden geïnstalleerd om de slijtage van de koolborstels van de motor op te vangen.

Voor- en nadelen van de stofzuiger met zak

De voordelen van stofzuigers met een zak kunnen een lage prijs en soms een laag geluidsniveau zijn. Ze bestaan ​​al heel lang, wat betekent dat er een zeer grote keuze is aan fabrikanten en modellen. Nadeel is dat er veel te zeggen valt over de stofzuigerzakken. Als ze vol zijn, moet een nieuwe stofzuigerzak worden gebruikt. Deze moeten natuurlijk gekocht worden. Zelfs het kopen van de juiste stofzuigerzak kan een uitdaging zijn. Een onhandelbare verscheidenheid aan stofzuigerzakken is in de handel verkrijgbaar. In sommige gevallen moeten typeaanduidingen worden ontcijferd en moet de compatibiliteit met uw eigen stofzuigertype worden gecontroleerd. Er zijn ook goedkope leveranciers van stofzuigerzakken, die vaak niet de verwachte kwaliteit hebben. Welke stofzuigerzak je ook koopt, het veroorzaakt vervolgkosten. Als u uw stofzuiger vaak gebruikt, moet u dienovereenkomstig meer geld uitgeven aan nieuwe zakken. Het bovengenoemde voordeel van een goedkope stofzuigerprijs smelt snel weg als de vervolgkosten oplopen.

Overigens zijn de specificaties van de fabrikant voor een stofzuiger met een zak gemaakt met een lege stofzuigerzak. Als de zak zich echter met vuil en stof vult, neemt ook de ontsnappende luchtstroom af en neemt de zuigkracht af. Na verloop van tijd sluiten stofdeeltjes de fijnmazige poriën van de helmknoppen. Het was precies deze omstandigheid die James Dyson ertoe aanzette 40 jaar geleden iets beters uit te vinden – de cycloonstofzuiger.

Bacteriën, schimmels en stank?

Afhankelijk van de gebruiksfrequentie en de mate van vervuiling van de te stofzuigen oppervlakken, blijft een stofzuigerzak met al het vuil een bepaalde tijd in de stofzuiger zitten. Genoeg tijd voor bacteriën of zelfs schimmels om zich in de zak te ontwikkelen. De verrassing komt alleen als je hem gebruikt, wanneer de luchtstroom door de zak stroomt en de fijnste deeltjes, waaronder een slechte geur, in de kamerlucht afgeeft. Ook hier hebben de zakloze stofzuigers een voordeel.

Wat is een zakloze stofzuiger?
Schuiven naar boven